Založ si blog

Je Vladimír Putin druhý Hitler?

 Kritici ruského postupu na Kryme často prirovnávajú správanie Vladimíra Putina k Adolfovi Hitlerovi v období pred Mníchovom, ktoré vyvrcholilo takzvanou Mníchovskú zradou, keď Československo  stratilo pohraničné oblasti obývané Nemcami. Situácia na Ukrajine sa však výrazne odlišuje. Nezabúdajme pritom na nelogické rozhodnutie Chruščova o pripojenie Krymu k Ukrajine, ktoré s odstupom času dnes spustilo vlnu problémov. Zároveň väčšinu obyvateľov ostrova tvoria práve Rusi , ktorí podľa dostupných informácií túžia po opätovnom návrate k Rusku . 
Vráťme sa ale späť k rozbitiu ČSR . Predovšetkým je nutné spomenúť , že Česi a Nemci žili bok po boku niekoľko storočí bez väčších problémov . Niektoré spory začali vznikať po národnom obrodení, keď sa Nemci začali obávať , aby neboli českú väčšinou utláčaní. Nič také sa však nestalo . Ešte koncom 19. storočia bolo bežné posielať českej deti na výchovu do nemeckých rodín a naopak . Deti sa naučili jazyk a získali názory druhej strany .
S príchodom 1. svetovej vojny sa však situácia obrátila . Snahy o samostatnosť Čechov a Slovákov s cieľom vytvoriť spoločný štát dostávali reálne obrysy a tým zosilnel aj strach Nemcov o budúcnosť . Nemci sa tak všetkými prostriedkami snažili vyhnúť integráciu do vznikajúcej Československej republiky . Onedlho po vzniku Československa však väčšina z Nemcov pochopila , aké mala neuveriteľné šťastie . Zatiaľ čo ich príbuzní v Nemecku žili v biede a strachu, Československo , vďaka zahraničnej pomoci , zažívalo ekonomický rast .
Všetko zmenila až hospodárska kríza v 30. rokoch a nástup Hitlera k moci . Ani vtedy však Nemci nijako zvlášť netúžili po pripojení k Ríši . Až na niekoľko fanatikov , ktorí túžili po pripojení Sudet k Nemecku , sa skôr snažili zlepšiť svoje postavenie vo vnútri Československa , k čomu im situácia v Nemecku značne pomáhala . Ani neblaho preslávený Konrád Henlein nebol veľkým priaznivcom pripojenie .
Z tejto histórie je jasne vidieť rozdiel medzi situáciou na Kryme a situácií v Sudetoch . Zatiaľ čo obyvatelia Krymu majú záujem pripojiť sa k Rusku sami od seba , bez agitácia vonkajších subjektov , radikalizácie nemeckého obyvateľstva v Československu bola dôkladne naplánovanou akciou riadenú z Nemecka .
Je samozrejmé , že pre mnoho ľudí je prítomnosť ruských vojakov na Kryme neprípustná , ale tvrdiť , že sa podobá Mníchovu či dokonca okupácii v roku 1968 je podľa môjho názoru nezmysel .

 

Zo zadĺženého mesta Púchov chcú vybudovať oázu prosperity s vlastnou menou

30.10.2014

Prezident Andrej Kiska vyzval mladých ľudí na Slovensku, aby v súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami uvažovali o vstupe do politiky. Práve v duchu odkazu pána prezidenta som sa rozhodol využiť môj blog, ako prostriedok na šírenie alternatívnych informácii a nových myšlienok. V uvedenej veci sa mi veľmi páči nápad skupiny mladých kandidátov z Púchova, a [...]

Aktivisti z iniciatívy Bratislava bez náckov prekabátili neonacistov

10.07.2014

Dňa 19.07.2014 chceli neonacisti opäť pochodovať Bratislavou. Pôvodne naplánovaná protestná akcia nazvaná Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku 5 sa ale nekoná podľa plánu. Náckovia ju totiž chceli začať pred Hlavnou železničnou stanicou v Bratislave. Náckom ale ostali len oči pre plač. Svoj veľký ohlasovaný protest nakoniec museli zmeniť len na [...]

Prísne tajné? Slovenský výrobca vie ako jazdiť na vodu!

16.06.2014

Tento článok som sa rozhodol prevziať a uverejniť, ako reakciu na neustále stúpajúce ceny benzínu! Hroziaca energetická kríza je známa už aj širokej laickej verejnosti. So zvyšujúcimi cenami pohonných hmôt a rizikom ekonomického kolapsu sa preto neustále objavujú snahy hľadajúce alternatívne možnosti pohonov. Predstavitelia slovenskej firmy SSPOWER dnes tvrdia, že [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 23063x
Priemerná čítanosť článkov: 3844x

Autor blogu

Kategórie