Založ si blog

Je Vladimír Putin druhý Hitler?

 Kritici ruského postupu na Kryme často prirovnávajú správanie Vladimíra Putina k Adolfovi Hitlerovi v období pred Mníchovom, ktoré vyvrcholilo takzvanou Mníchovskú zradou, keď Československo  stratilo pohraničné oblasti obývané Nemcami. Situácia na Ukrajine sa však výrazne odlišuje. Nezabúdajme pritom na nelogické rozhodnutie Chruščova o pripojenie Krymu k Ukrajine, ktoré s odstupom času dnes spustilo vlnu problémov. Zároveň väčšinu obyvateľov ostrova tvoria práve Rusi , ktorí podľa dostupných informácií túžia po opätovnom návrate k Rusku . 
Vráťme sa ale späť k rozbitiu ČSR . Predovšetkým je nutné spomenúť , že Česi a Nemci žili bok po boku niekoľko storočí bez väčších problémov . Niektoré spory začali vznikať po národnom obrodení, keď sa Nemci začali obávať , aby neboli českú väčšinou utláčaní. Nič také sa však nestalo . Ešte koncom 19. storočia bolo bežné posielať českej deti na výchovu do nemeckých rodín a naopak . Deti sa naučili jazyk a získali názory druhej strany .
S príchodom 1. svetovej vojny sa však situácia obrátila . Snahy o samostatnosť Čechov a Slovákov s cieľom vytvoriť spoločný štát dostávali reálne obrysy a tým zosilnel aj strach Nemcov o budúcnosť . Nemci sa tak všetkými prostriedkami snažili vyhnúť integráciu do vznikajúcej Československej republiky . Onedlho po vzniku Československa však väčšina z Nemcov pochopila , aké mala neuveriteľné šťastie . Zatiaľ čo ich príbuzní v Nemecku žili v biede a strachu, Československo , vďaka zahraničnej pomoci , zažívalo ekonomický rast .
Všetko zmenila až hospodárska kríza v 30. rokoch a nástup Hitlera k moci . Ani vtedy však Nemci nijako zvlášť netúžili po pripojení k Ríši . Až na niekoľko fanatikov , ktorí túžili po pripojení Sudet k Nemecku , sa skôr snažili zlepšiť svoje postavenie vo vnútri Československa , k čomu im situácia v Nemecku značne pomáhala . Ani neblaho preslávený Konrád Henlein nebol veľkým priaznivcom pripojenie .
Z tejto histórie je jasne vidieť rozdiel medzi situáciou na Kryme a situácií v Sudetoch . Zatiaľ čo obyvatelia Krymu majú záujem pripojiť sa k Rusku sami od seba , bez agitácia vonkajších subjektov , radikalizácie nemeckého obyvateľstva v Československu bola dôkladne naplánovanou akciou riadenú z Nemecka .
Je samozrejmé , že pre mnoho ľudí je prítomnosť ruských vojakov na Kryme neprípustná , ale tvrdiť , že sa podobá Mníchovu či dokonca okupácii v roku 1968 je podľa môjho názoru nezmysel .

 

Zo zadĺženého mesta Púchov chcú vybudovať oázu prosperity s vlastnou menou

30.10.2014

Prezident Andrej Kiska vyzval mladých ľudí na Slovensku, aby v súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami uvažovali o vstupe do politiky. Práve v duchu odkazu pána prezidenta som sa rozhodol využiť môj blog, ako prostriedok na šírenie alternatívnych informácii a nových myšlienok. V uvedenej veci sa mi veľmi páči nápad skupiny mladých kandidátov z Púchova, a [...]

Aktivisti z iniciatívy Bratislava bez náckov prekabátili neonacistov

10.07.2014

Dňa 19.07.2014 chceli neonacisti opäť pochodovať Bratislavou. Pôvodne naplánovaná protestná akcia nazvaná Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku 5 sa ale nekoná podľa plánu. Náckovia ju totiž chceli začať pred Hlavnou železničnou stanicou v Bratislave. Náckom ale ostali len oči pre plač. Svoj veľký ohlasovaný protest nakoniec museli zmeniť len na [...]

Prísne tajné? Slovenský výrobca vie ako jazdiť na vodu!

16.06.2014

Tento článok som sa rozhodol prevziať a uverejniť, ako reakciu na neustále stúpajúce ceny benzínu! Hroziaca energetická kríza je známa už aj širokej laickej verejnosti. So zvyšujúcimi cenami pohonných hmôt a rizikom ekonomického kolapsu sa preto neustále objavujú snahy hľadajúce alternatívne možnosti pohonov. Predstavitelia slovenskej firmy SSPOWER dnes tvrdia, že [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 23022x
Priemerná čítanosť článkov: 3837x

Autor blogu

Kategórie