Je Vladimír Putin druhý Hitler?

22. marca 2014, marek, Nezaradené

 Kritici ruského postupu na Kryme často prirovnávajú správanie Vladimíra Putina k Adolfovi Hitlerovi v období pred Mníchovom, ktoré vyvrcholilo takzvanou Mníchovskú zradou, keď Československo  stratilo pohraničné oblasti obývané Nemcami. Situácia na Ukrajine sa však výrazne odlišuje. Nezabúdajme pritom na nelogické rozhodnutie Chruščova o pripojenie Krymu k Ukrajine, ktoré s odstupom času dnes spustilo vlnu problémov. Zároveň väčšinu obyvateľov ostrova tvoria práve Rusi , ktorí podľa dostupných informácií túžia po opätovnom návrate k Rusku . 
Vráťme sa ale späť k rozbitiu ČSR . Predovšetkým je nutné spomenúť , že Česi a Nemci žili bok po boku niekoľko storočí bez väčších problémov . Niektoré spory začali vznikať po národnom obrodení, keď sa Nemci začali obávať , aby neboli českú väčšinou utláčaní. Nič také sa však nestalo . Ešte koncom 19. storočia bolo bežné posielať českej deti na výchovu do nemeckých rodín a naopak . Deti sa naučili jazyk a získali názory druhej strany .
S príchodom 1. svetovej vojny sa však situácia obrátila . Snahy o samostatnosť Čechov a Slovákov s cieľom vytvoriť spoločný štát dostávali reálne obrysy a tým zosilnel aj strach Nemcov o budúcnosť . Nemci sa tak všetkými prostriedkami snažili vyhnúť integráciu do vznikajúcej Československej republiky . Onedlho po vzniku Československa však väčšina z Nemcov pochopila , aké mala neuveriteľné šťastie . Zatiaľ čo ich príbuzní v Nemecku žili v biede a strachu, Československo , vďaka zahraničnej pomoci , zažívalo ekonomický rast .
Všetko zmenila až hospodárska kríza v 30. rokoch a nástup Hitlera k moci . Ani vtedy však Nemci nijako zvlášť netúžili po pripojení k Ríši . Až na niekoľko fanatikov , ktorí túžili po pripojení Sudet k Nemecku , sa skôr snažili zlepšiť svoje postavenie vo vnútri Československa , k čomu im situácia v Nemecku značne pomáhala . Ani neblaho preslávený Konrád Henlein nebol veľkým priaznivcom pripojenie .
Z tejto histórie je jasne vidieť rozdiel medzi situáciou na Kryme a situácií v Sudetoch . Zatiaľ čo obyvatelia Krymu majú záujem pripojiť sa k Rusku sami od seba , bez agitácia vonkajších subjektov , radikalizácie nemeckého obyvateľstva v Československu bola dôkladne naplánovanou akciou riadenú z Nemecka .
Je samozrejmé , že pre mnoho ľudí je prítomnosť ruských vojakov na Kryme neprípustná , ale tvrdiť , že sa podobá Mníchovu či dokonca okupácii v roku 1968 je podľa môjho názoru nezmysel .