Založ si blog

Zo zadĺženého mesta Púchov chcú vybudovať oázu prosperity s vlastnou menou

Prezident Andrej Kiska vyzval mladých ľudí na Slovensku, aby v súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami uvažovali o vstupe do politiky. Práve v duchu odkazu pána prezidenta som sa rozhodol využiť môj blog, ako prostriedok na šírenie alternatívnych  informácii a nových myšlienok. V uvedenej veci sa mi veľmi páči nápad skupiny mladých kandidátov z Púchova, a preto im chcem aspoň takouto formou pomôcť.   Aj keď je  zrejmé, že spomenutí mladí ľudia si lokálnu ekonomiku obce predstavujú troška naivne, ich zápal a viera v nový a lepší svet nás môžu inšpirovať. Každý z nás by sa mal pokúsiť, aby život na Slovensku bol lepší. 

  Do politického súboja v Púchove vyráža skupina kandidátov plánujúcich uskutočniť veľkolepé projekty. Otvorene hovoria o potravinovej sebestačnosti púchovského regiónu, rozumnej sociálnej politike, podpore zamestnanosti, vlastnej stavebnej činnosti, školských reformách, priamej demokracii (občianskom sneme) a vlastnom lokálnom platidle. Inšpiráciou sú pre nich najmä britské mesto Bristol, španielska poľnohospodárska obec Marinaleda, ale aj slovenské dediny Spišský Hrhov a Široké.

Foto: kandidáti M. Panáč (v strede), S. Školek (na pravo)
 

Slavomír Školek, ako jeden zo šestice nádejných kandidátov na post poslancov mestského zastupiteľstva v Púchove je presvedčený, že vie ako pomôcť zadlženému mestu. Lokálne platidlo má byť kryté najmä užitočnou ľudskou prácou, a v ojedinelých prípadoch aj mestským
majetkom, pričom ľudia žijúci a pracujúci v Púchove by dostali možnosť ho využívať aj pri platení miestnych daní. Týmto spôsobom sa podľa Školeka môžu v Púchove naštartovať dôležité ekonomické procesy, najmä spotreba tovarov a využívanie služieb, čo bude mať v konečnom dôsledku dopad na zvýšenie zamestnanosti a životnej úrovne obyvateľov.

 Školek, ktorý viac ako päť rokov žil a pracoval vo Veľkej Británii verí, že pri rozumnom riadení a využívaní vlastného lokálneho platidla sa obyvatelia Púchova nemajú čoho obávať. Tvrdí, že keď to funguje inde na svete, nevidí dôvod prečo by to nemalo fungovať aj v Púchove.

Foto: Foto: púchovskí kandidáti podporujúci vlastnú menu


„Myšlienka vlastných lokálnych peňazí nie je nová. Samozrejme, že EURO nenahradia, ale môžu fungovať paralelne popri ňom. Podobný projekt dnes úspešne funguje v Britskom veľkomeste Bristol, ale aj v slovenskej dedine Široké. Vydávanie vlastného platidla ale musí byť dôkladne riadené
a kontrolované, aby bolo vždy kryté reálnymi tovarmi a poskytovanými službami. V prípade zvolenia chcem z pozície poslanca vytvárať vhodné podmienky na podporu púchovských podnikateľov a živnostníkov, aby som tak zabezpečil ekonomický rozvoj mesta Púchov. Jednoducho, aby sa
peniaze Púchovčanov prevažne točili v našom meste a zbytočne sa nevyvážali. Keď sa dostupné finančné prostriedky budú využívať najmä v púchovskom regióne, tak v ňom bude automaticky aj viac práce, a tým sa zvýši aj celková zamestnanosť.“ uviedol Slavomír Školek.

Najmladší Kandidát zo skupiny sa vstupu do komunálnej politiky neobáva
Iba 20-ročný vysokoškolský študent Milan Panáč sa prípadnej funkcie mestského poslanca nebojí. Ako najmladší kandidát by chcel v prípade zvolenia presadzovať záujmy všetkých mladých ľudí.

 „Na vedení mesta by sa mali konečne začať podieľať aj mladí. Samozrejme starších ľudí si treba vážiť a pomáhať im, ale povedzme si na rovinu, že súčasné vedenie mesta zlyhalo. Žiť na dlh, dokáže aj každý sprostý cigán z osady. V našom meste dnes nepotrebujeme žiadnych samozvaných intelektuálov, ktorí sa oháňajú vysokoškolskými titulmi, ale skôr zdravý sedliacky rozum a morálku.“povedal Panáč.

Aktivisti z iniciatívy Bratislava bez náckov prekabátili neonacistov

10.07.2014

Dňa 19.07.2014 chceli neonacisti opäť pochodovať Bratislavou. Pôvodne naplánovaná protestná akcia nazvaná Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku 5 sa ale nekoná podľa plánu. Náckovia ju totiž chceli začať pred Hlavnou železničnou stanicou v Bratislave. Náckom ale ostali len oči pre plač. Svoj veľký ohlasovaný protest nakoniec museli zmeniť len na [...]

Prísne tajné? Slovenský výrobca vie ako jazdiť na vodu!

16.06.2014

Tento článok som sa rozhodol prevziať a uverejniť, ako reakciu na neustále stúpajúce ceny benzínu! Hroziaca energetická kríza je známa už aj širokej laickej verejnosti. So zvyšujúcimi cenami pohonných hmôt a rizikom ekonomického kolapsu sa preto neustále objavujú snahy hľadajúce alternatívne možnosti pohonov. Predstavitelia slovenskej firmy SSPOWER dnes tvrdia, že [...]

Staňme sa neštandardní polici a zachráňme Slovensko

01.04.2014

Slováci, je to tu opäť. Blížia sa ďalšie voľby, tentokrát do Europarlamentu. Ficov SMER sa bojí straty popularity , pravica je v rozklade a extrémisti naberajú na sile. Čo s tým spravíme? Napadla ma jedna vec – vyjadriť nejako to , že ma voľby síce zaujímajú , ale nemám z čoho vyberať . N ísť k voľbám je to isté ako povedať , že ma to nezaujíma , že je [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 22999x
Priemerná čítanosť článkov: 3833x

Autor blogu

Kategórie